Reeleaf en Interreg Duitsland-Nederland

Het Interreg Duitsland-Nederland programma biedt unieke kansen voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Het belangrijkste doel is het wegnemen van grensbarrières, waarmee het programma bijdraagt aan belangrijke Europese prioriteiten. Het programma biedt niet alleen een platform voor het versterken van de regio’s, maar ook voor de ontwikkeling van projecten die de samenwerking tussen Nederland en Duitsland bevorderen en de regio’s dichter bij elkaar brengen. Partnerorganisaties aan weerszijde van de grens werken samen om gezamenlijke oplossingen te vinden voor gedeelde uitdagingen.

Doelstellingen van het Interreg DE-NL programma

Het programma richt zich op het verbeteren van de samenwerking over de grens, met bijzondere aandacht voor de volgende prioriteiten:

  1. Een innovatiever programmagebied
  2. Een groener programmagebied
  3. Samenwerken aan een verbonden grensgebied
  4. Een Europa dichter bij de burger in het grensgebied

Momenteel is er nog 234 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe projecten binnen dit programma.

Typen projecten binnen het Interreg DE-NL programma

Het programma biedt verschillende soorten subsidies voor projecten in grensregio’s. Deze variëren van kleine projecten tot grotere initiatieven:

De aanvragen voor het programma worden niet ingediend via specifieke projectoproepen. In plaats daarvan is er een doorlopende oproep met meerdere sluitingsdata voor het indienen van projectaanvragen. De eerstvolgende deadline is 20 januari 2025, gevolgd door twee andere deadlines op 14 april en 8 september 2025. De regio’s die in aanmerking komen voor subsidie bevinden zich in de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen en in de Nederlandse provincies Fryslân, Groningen, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

Redbad en Trechterbekerculturen: Twee succesvolle projecten

We spraken met twee medewerkers van Reeleaf, Susan Lijzenga en Harry van Gerven, die zich bezighouden met projecten in het Interreg Duitsland-Nederland programma. Beiden zijn betrokken bij zowel aanvraag- als implementatietrajecten van projecten binnen dit programma.

Een voorbeeld is het project Redbad, met als lead partner Fries Museum. Dit project richt zich op de Friese koning Redbad, die regeerde over een gebied dat zich uitstrekt over Nederland en Duitsland. Susan en Harry hebben samen met de partners een succesvolle aanvraag voor dit project ontwikkeld. Een ander voorbeeld is het Trechterbekers project, met als lead partner Provincie Overijssel. Het project focust op de trechterbekercultuur, die zowel in Nederland als Duitsland aanwezig was. De partners in dit project ontwikkelen onder andere een reizende expositie met artefacten uit deze cultuur. In januari 2025 gaat de eerste expositie van start, deze zal in Nederland en Duitsland te bezoeken zijn.

Ervaring en tips

Harry van Gerven, een van de senior consultants van Reeleaf, deelt zijn ervaring: “Wij hebben al meerdere projecten binnen het Interreg Duitsland-Nederland programma ontwikkeld en gemanaged. Dit geeft ons de ervaring om de processen goed te begrijpen en te navigeren. Als je nog niet bekend bent met het programma, is het belangrijk om eerst in gesprek te gaan met het secretariaat. Zij hebben een duidelijke visie op wat wel en niet mogelijk is.” Een belangrijke tip voor organisaties die twijfelen om een project binnen het Interreg Duitsland-Nederland programma te starten is om ervaring in te schakelen. “Met de juiste ervaring kan je makkelijker door het proces navigeren. Een van de belangrijkste dingen is om goed contact te houden met het secretariaat en ervoor te zorgen dat jouw projectidee goed aansluit bij de prioriteiten van het programma,” adviseert Susan. Ze voegt toe dat er steeds meer belangstelling is voor kleinere projecten binnen het programma, wat kan betekenen dat er in de toekomst meer subsidie beschikbaar komt voor deze initiatieven. Het zgn. ‘kleinprojectenfonds’ zal waarschijnlijk een steeds grotere rol gaan spelen in de komende jaren.

Reeleaf als sterke partner

Wat maakt Reeleaf een goede partner voor het realiseren van projecten binnen het Interreg Duitsland-Nederland programma? “We hebben gewerkt met verschillende regio’s en hebben een goede relatie met het secretariaat. We begrijpen wat het programma vraagt en kunnen deze kennis en ervaring inzetten om kansrijke projectaanvragen te realiseren en de uitvoering van projecten soepel te laten verlopen.”

Met de ervaring en kennis die Reeleaf heeft van het Interreg Duitsland-Nederland programma, zijn we uitstekend gepositioneerd om organisaties te ondersteunen bij het opstarten en managen van projecten die de grens tussen Nederland en Duitsland verder zullen versterken.

Interesse in het Interreg Duitsland-Nederland Programma?

Bent u geïnteresseerd in het opstarten van een project binnen het Interreg Duitsland-Nederland programma? Reeleaf kan u helpen bij het schrijven van aanvragen en het managen van projecten binnen dit programma. Neem contact met ons op via info@reeleaf.nl voor meer informatie over het programma en de ondersteuning die Reeleaf uw organisatie kan bieden.