De specialist die uw team sterker maakt.
Neem contact op
Uw ambitie, onze expertise
Van start tot finish een soepel project. Wij verbinden uw ambities aan de juiste expertise.
De kennis en ondersteuning die nodig is om koers te kiezen én te behouden in 2021-2027.
De trainingen waar uw team van groeit. Zodat het werk makkelijker en uw impact groter wordt.
Gedegen en onafhankelijke eerstelijnscontrole voor uw Interreg-project.
Vergroot de impact van uw beleid. Ontdek kansen om te verdiepen, verbreden of versnellen.
Tijdelijke capaciteitsversterking met specifieke kennis en ervaring binnen uw Europa Team of Europese projecten.
Leer ons beter kennen
Wij gaan voor European teamwork – dé sleutel tot slimmer, sneller en effectiever werken met EU-financiering.
Kies ook voor een partner die 20+ jaren actief is in Europa en beschikt over een uitmuntend track record.
Ons team bestaat uit betrokken specialisten. Met ieder een geheel eigen signatuur en persoonlijkheid.
Ook bijdragen aan European teamwork? Bekijk onze actuele vacatures en kom ons versterken!
Verhalen > Zo kom je tot een kansrijke LIFE-aanvraag
Milieu-, klimaat-, energie- en duurzaamheidsexperts opgelet! De eerste projectoproepen voor het nieuwe Europese LIFE-subsidieprogramma zijn gelanceerd. Alles in het programma draait om het leveren van een bijdrage aan de European Green Deal. De programmaperiode 2021-2027 kent dan ook een aantal opvallende verschillen ten opzichte van de voorgaande periode. Wij zetten ze voor je op een rij én delen tips uit de praktijk voor het schrijven van een kansrijke aanvraag.
Met LIFE kunnen overheden en bedrijven grote projecten uitvoeren voor een periode van gemiddeld 3 tot 5 jaar. Projectbudgetten variëren daarbij van € 5 miljoen tot uitlopers van wel enkele tientallen miljoenen. “LIFE biedt je als organisatie een groot budget met veel mogelijkheden voor projecten rond natuur, klimaat, energie en duurzaamheid”, zegt Patrick Krom, consultant bij Reeleaf. “Er is ruimte voor pilot- en demonstratieprojecten, en projecten rond de implementatie van beleid. Dat kan op nationale schaal met goede aansluitingsmogelijkheden op Natura 2000-gebieden.”
Twee nieuwe deelprogramma’sHet nieuwe LIFE-programma bestaat nog steeds uit de stromingen Milieu en Klimaat, met daaronder enkele deelprogramma’s. Naast Natuur en Biodiversiteit en Klimaatmitigatie en –adaptatie zijn er wel twee nieuwe deelprogramma’s geïntroduceerd:
Nieuwe projecttypesOok is er een nieuwe opzet voor de verschillende projecttypes die je kan uitvoeren. De verschillen zijn hier niet groot, maar je kan alvast wennen aan de nieuwe namen:
Nieuw portal & aanvraagformulierHet indienen van een aanvraag liep voorheen via eProposal, nu vindt het volledig plaats via het Funding & Tenders Portal. Op het Portal is ook alle informatie over calls te vinden. Het aanvraagformulier zelf is ook veranderd. Er wordt er nu gewerkt met een werkpakkettenstructuur. Deze heeft wat weg van het vroege C-deel van de aanvraag, maar de verschillende soorten acties (A t/m F) zijn weggevallen. Wel komt een aantal acties terug als verplicht werkpakket. Houdt hier dus rekening mee, want het verandert de opzet van je aanvraag aanzienlijk.
De type projecten en de deadlines van de eerste calls:
Met een LIFE-project valt veel te bereiken, dus de competitie is fors: alleen de beste aanvragen worden goedgekeurd. Met deze tips kom jij de selectie door.
Misschien wel de meest belangrijke tip: start zo snel mogelijk! Het ontwikkelen van een goede LIFE-aanvraag biedt je veel, maar kost ook tijd.
Op zoek naar ondersteuning? De adviseurs van Reeleaf zijn ervaren in het ontwikkelen en indienen van LIFE-aanvragen. Neem contact met ons op via info@reeleaf.nl.
Foto: Mark Konig via Unsplash